De jaren 50 en 60

In de jaren 50 waren het vooral de krullen die populair werden. Stijle haren waren "not done".
Krullen stonden voor vrouwelijkheid en glamour.
Er waren verschillende soorten krullen, krullen voor vrouwen uit de chiquere klasse en krullen voor de werkende vrouwen.


Poedelkrullen:
Het waren voornamelijk de oudere vrouwen die kozen voor dit soort krullen. De haren werden gepermanent en kort geknipt. Zo vielen de krullen zeer klein, daarom poedelkrullen genoemd.
Deze trend kwam, zoals vele andere trends, later nog terug.
Poedelkrullen jaren 50


Naast de poedelkrullen zijn er ook nog de penkrullen:
Het waren vooral de vrouwen met stijl haar die voor deze coupe kozen.
Dit soort krullen werd gemaakt met krulspelden. De haren werden 's avonds gewassen en ingerold, wanneer de haren 's morgens droog waren werden de rollen uit de haren gehaald en had men een losse natuurlijke krul. Het grote  voorbeeld voor deze krullen is Marilyn Monroe.
Penkrullen bij Marilyn Monroe
HaarrollersDe paardenstaart:
Wanneer vrouwen weinig tijd hadden om hun haren op te maken werden de haren in een paardenstaart gedragen. Het haar werd strak naar achter getrokken met een lint. Dit kapsel werd vooral gedragen door de jongere meisjes.
Paardenstaart met lint


Opsteekkapsels:
De opsteekkapsels waren voornamelijk formele kapsels. Een van de meest gemakkelijke kapsels kon je maken door de haren naar achter te nemen op een paardenstaart en dan de staart op te krullen tot tegen het hoofd. Het haar werd dan vast gestoken met spelden of andere accessoires.
Wat ook veel gedaan werd was de haren allemaal samen steken op een bol achteraan het hoofd. Meestal werden er ook bij de opsteekkapsels krullen in de haren gelegd zodat het haar niet helemaal strak zat.
Grace Kelly met een dot onderaan het hoofdEen opsteekkapsel in de jaren 60
hoog getoupeerd en afgewerkt met een lint


Verder naar de jaren 60 toe zagen we vooral getoupeerde kapsels:
Hoe hoger je haar stond hoe beter. Je kon een korte bob laten knippen en zorgen dat het haar vanachter zeer bol stond. Wanneer je langer haar had, maakte het niet uit of je haar glad of gekruld lag, zolang je maar veel volume op je kruin had. Het draaide er in deze tijd om, om je vrouwelijkheid te laten zien.

De korte bob met veel volume
Lange haren, stijl maar aan de punten nog
wat gekruld met veel volume op de kruinGeen opmerkingen:

Een reactie posten